Massagepistoler – Hur bra är dem?

Jag vet inte om ni lagt märke till de nya massageapparaterna formade som en pistol intagit marknaden och syns lite var stans? Det är inte konstigt om ni gjort det för det finns ett 20-tal produkter på svenska marknaden och många av dem marknadsförs hårt i sociala medier.

HyperVolt från Hyperice, Flowgun från Flowlife samt MG500 från Master Fitness verkar vara de massagepistoler som synts mest men många företag kända för att ta in Kina-produkter har även under sina egna varumärken lyckats lansera massagepistoler. Här återfinns t.ex. Careical Recovery Massagepistol som lanserades av Kjell & Company nyligen.

Jag tror många av massagepistolerna tillverkas av en handfull fabriker i Kina och även om de kan ha mindre variationer i design och funktioner så är de i grunden väldigt lika – i alla fall om de i grunden bygger på samma komponenter. Det är troligtvis heller inte så att alla massagepistoler kopplas till samma tillverkare i Kina och det kan säkerligen vara stora skillnader i kvalitet mellan dessa.

Theragun massagepistol

Theragun Pro – En massagepistol som verkligen urskiljer sig i designen.

En massagepistol som verkligen skiljer sig i design från de andra är Theragun som finns i modellerna Prime, Elite och Pro. Det triangulära handtaget återfinns så vitt jag kunnat se inte hos några andra fabrikat och fördelen med det skulle kunna vara att man kan få bättre kraft och dåliga vinklar. Massagehuvudet går även att justera i olika riktningar och det kan ju helt klart vara fördelaktigt i teorin. Jag har inte haft möjligheten att prova det i praktiken men för vissa muskler på vissa udda ställen så kanske det kan hjälpa.

Jag äger själv en Flowgun från Flowlife som fungerar bra. Jag tror dock inte den är bättre än andra fabrikat som också håller hög kvalitet men företaget (Flowlife) bakom produkten verkar ha väldigt bra garantivillkor och är öppna med reparationskostnaderna efter garantitiden. Det tycker jag förtjänar pluspoäng men är kanske inte helt avgörande om prisskillnaden är 1000 kr.

Hur som helst tänkte jag påpeka att även om Flowgun är en väldigt klassisk designad massagepistol så är det bara ryggen jag har svårt att komma åt själv och möjligtvis vissa armmuskler som jag dock inte kör massagepistolen på. Jag tränar gymträning/kondition/löpning och det blir mycket ben jag behandlar och där fungerar det väldigt bra med Flowgun.

Vilka massagepistoler är bäst i test?

Massagepistol bäst i test på Testat.nuJag skulle inte vilja påstå att det finns speciellt många tester av massagepistoler som inte luktar sponsrat material på långa vägar. Vill man lägga någon vikt alls vid test av produkter får det gärna vara oberoende tester och inte influencers som säger att något är det bästa sedan skivat bröd eftersom de ofta tycker tandblekning, grönt te, brun utan sol, krimskrams m.m. är något man inte kan leva utan om man ska definiera sig som människa.

Webbplatsen Testat har gjort ett test på massagepistoler och även jämfört resultatet med recensioner och omdömen. De har testat motorstyrkan, kvaliteten, tillbehören och även granskat garantivillkoren och andra faktorer.

De verkar ha testat flera massagepistoler från så väl Flowlife som andra tillverkare samt inkluderat testresultat för andra modeller.

Hemsidan Testat verkar även uppdatera sitt innehåll någorlunda frekvent så förhoppningsvis blir underlaget bättre och bättre med tiden med. Deras syfte är dock aldrig att presentera alla massagepistoler på marknaden och således kommer man endast få ett urval av de produkter som de anser vara bäst. Men kanske gör det valet lättare om man kan välja mellan några enstaka modeller istället för 20-30 st.

Hur bra fungerar massagepistoler?

Nu är detta subjektivt men jag tycker massagepistoler fungerar bra. Jag vet inte exakt vad som händer på en muskulär eller fysisk nivå inne i musklerna som gör att det känns bra men jag ser massagepistolen som ett mycket intressant redskap för de som tränar relativt mycket (4-5+ dagar i veckan). Man blir ofta väldigt mör i musklerna, får stelhet och andra känslor som massagepistolen kan hjälpa till att lindra eller få bort.

Rent krasst skulle det kunna vara så hemskt att det enda som händer är att man behandlar nervsignalerna som efter en behandling inte uppfattas lika mycket av hjärnan. I sin extremaste tolkning hade det varit som att äta morfin vid smärta där man givetvis bara får en smärtlindring utan att något egentligen behandlar det underliggande symtomet.

Massage har historiskt använts för att uppnå flera effekter och en del av det har visat sig stämma medan andra effekter får ses om ännu inte bevisade då studier inte lyckats. Massagepistolen har väl som främsta syfte att liknas vid vissa delar av idrottsmassage och varför produkten antagligen är mycket mer populär just bland aktiva personer.

Massage Bästa Strategin

Sportscience har gjort en snygg graf baserat på en studie som publicerades här och som visar på effekterna av massage gällande återhämtning.

Men även inom träningsvärlden har tränare inom idrottsvärlden länge haft magkänslor kring olika upplägg som fungerat bra för idrottare och som senare visat sig ha positiv effekt även i studier med kontrollgrupper. Idrottsmassagen ligger väl kanske delvis i detta segment också men vissa positiva effekter på t.ex. återhämtning och stimulering men framförallt för att kanske skapa en förbättrad upplevd återhämtning något som foamrollers bevisat ha. Det gör att man kan orka mer i träningen och prestera bättre under tävling.

För mig handlar det om att må bra och få träningen att gå ihop. Om jag är väldigt öm och mör i musklerna så minskar min motivation att träna. Det kan bli så att jag spontant ändrar träningsupplägg, inte slutför ett pass eller kanske t.o.m. helt hoppar över det där högintensiva passet. Det är faktiskt något som påverkar resultatet i slutändan och här hjälper massagepistolen mig. Så fort jag känner mig lite öm i musklerna drar jag fram min Flowgun och kör 10-15 minuter och min subjektiva uppfattning är att det hjälper.

Vilka massagepistoler finns i Sverige idag?

Det finns idag väldigt många massagepistoler i Sverige och jag tror många av dem fungerar helt okej. Det är inte säkert att det är exakt samma kvalitet, ljudnivå och känsla mellan en massagepistol som kostar 1 500 kr som en som kostar 3000 eller 4000 kr. Men det är väl värt att fråga sig om prisskillnaden är befogad.

Här nedanför listar jag några av de massagepistoler jag hittade vid en snabb undersökning. Jag vet att det finns fler modeller från okända tillverkare intagna under eget namn i olika butikskedjor. Så vi pratar ändå ett ganska stort urval av olika produkter.

 • Hyperice HyperVolt – Utsågs till Bra Produkt av Testat
 • Flowlife Flowgun PRO – Utsågs till Bäst i Test av Testat
 • Gymstick Massage Gun
 • Hyperice HyperVolt Plus
 • Master Fitness MG500 – Utsågs till Bästa Budgetvalet av Testat
 • React Massage Gun
 • Titan Life Trigger Gun
 • SSN Massage Gun 2.0
 • Titan Life Trigger Gun A-Physio
 • Swehealth Massagepistol Mini Svart
 • Theragun Prime – Billigaste massagepistolen Theragun-serien
 • Theragun Elite
 • Theragun Pro– Dyraste massagepistolen med intressant design
 • Swehealth Massagepistol Hi5 Nova
 • Swehealth Massagepistol Mini
 • Optimal Recovery Pro Gun Massage Gun
 • Theragun Mini
 • Gymstick CairO Pro Massage Gun
 • VirtuFit MG10 Pro
 • Kjell & Company Careical Recovery Massagepistol
 • Casada MediGun CMK-14

Jag fetmarkerade de modeller som jag tycker sticker ut mest och som jag tror väldigt många satsar på. Det behöver inte betyda att de är bäst i praktiken eller mest prisvärda utan mest för att ge dig en fingervisning. Jag använde mig av bl.a. Prisjakt för att ta fram den listan.

Vilka nackdelar finns där med massagepistoler?

Det finns lite som tyder på att massagepistoler skulle kunna ha någon nackdel eller negativa effekt på kroppen om det används på ett sunt vis. Jag skulle inte personligen använda den på muskel- eller senskador där annan rehabilitering förmodligen är mycket bättre.

Den största risken med att köpa en massagepistol skulle jag nog säga är att det lämnar ett hål i plånboken och om du inte använder den och känner att den hjälper dig på något vis så är det ett dåligt köp.

One Comment:

 1. Bra skrivet!

  Sitter själv och har tänkt att köpa en. Men det verkar vara en djungel och man undrar ju helt klart vad som skiljer dom åt. Design mässigt är de ju knappt någon skillnad.
  Men de lutar nog åt att köpa en lite billigare först för att helt enkelt känna efter och se om man verkligen kommer använda den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *