Betala för guds skull resan med kreditkort

Jag ser folk göra dessa misstag fortfarande och det förbryllar mig. Många bokar sin resa och betalar allting med sitt vanliga bankkort som drar pengarna direkt från bankkontot. Det är ett traditionellt sätt att betala på men har stora nackdelar när man handlar och betalar och inte får det man betalar för direkt.

Enligt hur lagen är utformad i Sverige så har företagen som erbjuder köp på kredit ett ansvar av att du får den vara eller tjänst du betalt för och detta är väldigt intressant när du handlar sakar online, ska boka resa eller föreställningar.

Om ett företag går i konkurs innan de hunnit leverera det du betalt för så hamnar du som konsument i en tuff situation. Företag som försätts i konkurs kan inte betala och en konkursförvaltare tar över ärendet för att sälja av betala tillbaka med det som finns. Här är det oftast de största skulderna som tas först vilket betyder att du som konsument har en mycket liten chans att få tillbaka pengarna på en bokad resa om du betalt direkt och inte använt kreditkort.

Om du däremot har betalat resan med ett kreditkort är du skyddad och du kommer få pengarna återbetalade av företaget där du har kreditkortet hos. Kreditkortsföretaget kommer sedan i sin tur att försöka driva in pengarna från konkursförvaltaren men hur det går spelar dig som kund mindre roll.

Resor tillhör den kategorin som kan innebära ganska stora utgifter och där man förväntar sig att få det man betalt för men det kräver att du betalar med rätt kort. Även om de största företagen oftast är ganska säkra alternativ då de funnits så länge så är det ändå ingen garanti. Även stora gigantiska företag kan ha motgångar och tvingas att försättas i konkurs även om sannolikheten att t.ex. Apollo skulle gå i konkurs är liten.

Under början av finanskrisen föll det ena flygbolaget efter det andra och kunde helt enkelt inte betala tillbaka till konsumenter som bokat flygresor. Som konsument har du kanske bokat hotell separat och förväntar dig att allt ska fungera men nu tvingas du betala för helt nya flygbiljetter och dina rättigheter hjälper inte dig här om du inte använt ett kreditkort.

Skulle du inte ha råd att köpa nya flygbiljetter så kanske du heller inte kan avboka hotellet och allting bränns inne.

Myt: Kreditkort är dyrt att handla med

En väldigt vanlig myt som många tror stämmer är att kreditkort skulle vara dyrt. Kreditkort är inte dyrt och alla köp du gör betalar du inte förrän senare vilket såklart kräver att du är medveten om hur mycket pengar du handlat för så det inte blir en chock. Men med de Internettjänster som finns idag kan du enkelt logga in och se hur mycket saldo du har kvar på ditt kreditkort.

Många kreditkort idag har inte ens årsavgifter och kostar ingenting att använda så länge du inte lägger upp delbetalning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *