Driva och starta företag som ung

Många unga människor är kreativa och drivs av en entreprenörsanda som få äldre har. Sverige hade tjänat mycket på att göra det lättare för unga att driva och starta företag samtidigt som ger assistans och utbildning för att klara av det.

Oavsett om man vill starta en enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag så är det mycket man behöver lära sig. Det är svårt att veta var man ska börja och det är inte konstigt att många väljer att dra ut på det. Och det är en klar förlust för Sverige.

Att minska kravet på Aktiekapital från dagens krav på 50 000 kronor till 25 000 kronor hade varit ett bra steg i rätt riktning. Även om 25 000 kronor är mycket pengar är det inte något som borde stoppa unga från att gå den vägen. Bara för några år sedan så var gränsen för aktiebolag 100 000 kronor och det är däremot en jobbigt tröskel att ta sig över.

Att redan i skolåren satsa på unga och lära dem vad det innebär att driva ett företag och vilka vägar man kan gå är ett bra sätt. Att fortsätta arbeta för att göra det lättare är jag heller inte ensam med att tycka.

Global marknad ställer större krav

Med en globalt växande marknad där ens tjänster lättare än någonsin riktas till världens befolkning snarare än landets, kommunens eller ortens invånare så ökar även kraven.

Det är inte längre så att Sveriges unga konkurrerar med andra i landet utan det sker även på en global marknad. Detta gäller dels för vanliga anställningar, men framförallt för de som vill driva eget företag.

Sverige har alltså mycket att vinna på att uppmuntra företagande vilket tenderar att slå tillbaka stort till statskassan vilket är till allas vinning.

Det här borde partierna arbeta för

Många svenska partier är för ett växande företagande i Sverige och har mer eller mindre förslag på hur detta ska göras. Normalt sätt ser mittenpartier och högerpartier mer potential i detta än vänsterpartier. Men oavsett var man står bör man fundera över om följande inte skulle innebära ekonomisk vinning för Sverige:

 1. Gör det enklare att starta och driva företa i Sverige
  • Minska kraven som ställs på få starta aktiebolag
  • Tillhandahåll enkel och tydlig information för att underlätta processen
  • Underlätta det administrativa arbete som företagare lätt ställs inför
 2. Uppmuntra kreativitet och företagande i skolan
  • Jobba för att barn genom skolåren uppmuntras till att ta egna beslut och skapa från kreativitet
  • Låt eleverna få mer och mer insikt och förståelse i hur företagande sköts. Dels med direkta lektioner under gymnasium men varför inte som räkneexempel under matematik m.m. tidigare.

Det är inte alla företag som blir lyckade, men att så många fröer och ge dem bästa förutsättningar för att växa sig starka är antagligen en stor guldgruva för Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *