Jobbigt att inse att man behöver läsglasögon

Genom åren har jag vid ett flertal tillfällen märkt av personer som inte riktigt vill kännas vid sin nedsatta synförmåga. Det är alltid äldre personer i 40-50 års åldern som beter sig obekvämt här och jag har nog inte riktigt förstått varför.

När man ung fungerar de flestas kroppar smärtfritt och utan problem. Det är först runt 30-års åldern som många börjar hitta mindre problem som indikerar att man faktiskt inte längre är 15 eller 20 år gammal. Det kanske börjar med att man inte presterar lika smidigt när man ska köra Toughest och sen följer nya problem genom åren. De som hållit på med idrott känner nog igen detta med att när man passerat 30-sträcket så är skador och problem mycket vanligare.

Nedsatt syn hör också till åldrande och är en stark indikator på ”att man blivit gammal”. Det är så många som identifierar sig med just detta när man börjar få svårt att läsa saker på nära håll och måste hålla det längre ifrån. I början märker man knappat av det men det tar inte så extremt många år innan man börjar känna av det. Det blir som en känsla som gnager på en och man vill inte erkänna det för sig själv för att i samma stund som man gör det, är det ett bevis på att man blivit gammal.

Rent spontant tror jag män känner lite extra för detta, men det kan vara en feltolkning av mig också då jag endast baserar problemet på några enstaka anekdoter jag lagt märke till.

Min rekommendation om man börjat känna detta är att köpa ett par läsglasögon och de bästa läsglasögon du kan köpa är de som fungerar för dig. Kanske vill du bara ha några billiga och enkla varianter att använda när du läser tidningen till morgonkaffet.

Mest bekväm blir man kanske om man vänder sig till en optiker, får sin syn testat och kan få glasögon som passar ens förändrade öga perfekt. Det kanske också blir lättare att välja ut bra och snygga bågar som du trivs med och som du kan använda utan att skämmas.

Glasögon kan vara snyggt och inget man ska tycka är jobbigt. Närsynthet drabbar många i tidiga åldrar och de får dras med det hela livet. Att tvingas ha läsglasögon när man blir äldre behöver inte vara jobbigare än vad man själv gör det till. Kanske är det lättare sagt än gjort, men jag är ganska säker på att du inte behöver känna att det är jobbigt och du förtjänar förmodligen inte det heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *