Köpa ny eller ärva spjälsäng?

spjälsängDet har kommit upp lite diskussioner inom familjen om huruvida vi ska ärva den spjälsäng vi haft som små eller om vi ska köpa en helt ny för respektive familj. Även om inte vi står inför behovet av en spjälsäng just nu så känns det ändå aktuellt att reda ut vad som kommer ske.

Jag tycker det är lite kul att mina barn får ligga i samma spjälsäng som jag gjorde men samtidigt förstår jag att detta är något som är omöjligt att föra vidare så länge men t.ex. inte gör det till att det barn som först får barn ärver spjälsängen och för den vidare. Redan efter två generation så skulle det bli ett hemskt delande av sängen.

I ärlighetens namn känner jag mer att om den är ledig och man vill spara lite pengar så kan man använda spjälsängen. När jag undersökte utbudet av spjälsängar online insåg jag att där finns väldigt många spjälsängar som är väldigt snygga och med bra funktioner som gör att barnet kan ha sängen tills de är kanske 3 år gamla. Dessutom verkar många av dessa sängar endast kosta 2500-3000 kronor vilket jag tycker är ett helt okej pris.

Man får tänka på att det finns nya regler gällande barnsängar och spjälsängar som tillkommit sedan jag var barn. Idag måste t.ex. spjälsängar hålla ett visst avstånd mellan spjälorna så att händer och fötter kommer igenom men att ett huvud aldrig kan fastna.

troll spjälsängBörjar man väga sådana aspekter som säkerhet så blir det helt plötsligt mindre intressant att ärva spjälsängen även om det förmodligen fungerar hur bra som helst. Man kan alltid undersöka om den lever upp till dagens krav med.

Sängar har även ett visst slitage och en gammal spjälsäng kanske inte är så robust och säker som den verkar vara. Det första månaderna har man ju ofta höjt botten på spjälsängen så bebisen kommer upp i samma höjd som vår egen. Vad som händer om den trillar ihop eller om något gör att den trillar är nog inget många föräldrar vill fundera på, men det är ändå något man borde väga in. Känner man inte att man kan lita på spjälsängen kanske det är lika bra att beställa en ny online.

Vill man ha en väldigt billig spjälsäng så kanske IKEA kan vara ett alternativ. De har spjälsängar från ca 600 kronor och uppåt. Det krävs dock inte många sökningar på Google för att hitta flera andra e-butiker där du kan köpa spjälsäng och få den hemlevererad till dörren snabbt och enkelt. De har ofta ett roligare utbud än vad IKEA erbjuder och personligen hade jag nog hellre valt det. Jag har nog en liten rädsla att få för många möbler och varor från IKEA  🙂

På hemsidan Spjälsäng kan du läsa om olika typer av spjälsängar från populära tillverkare som Troll, BRIO m.m. Du hittar även lista på svenska återförsäljare online där du kan beställa barnsäng ifrån. Helt klart något jag kommer överväga att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *