Bli professionell bloggare med egen domän

Att skapa en gratis blogg och börja blogga är något många provat på, men att använda gratislösningar har sina nackdelar. Om man bara vill blogga lite för skoj skull kan säkert dessa alternativ ta dig långt, men om du har en vision att bli en stor bloggare eller att tjäna lite pengar på din blogg så kan det vara en god idé att bygga upp ett eget varumärke under ett eget domännamn.

Det hade t.ex. var mycket lättare att komma ihåg superbloggen.se än superbloggen.bloggplatsen.se. Dessutom slipper du problemen med att flytta till ett eget domännamn i framtiden. Vilket kan ha stora negativa effekter på Google så att du skulle tappa trafik (besökare) om du bytte i efterhand.

Webbhotell och kostnader

Det absolut bästa sättet för att få en bra start är att skaffa sig ett webbhotell och genom dem även registrera sitt domännamn. Då kan du använda dig av WordPress som bloggverktyg vilket är i särklass det mest kraftfulla bloggverktyget som finns och dessutom är det helt gratis att använda sig av. WordPress behöver installeras någonstans och det är där webbhotellet kommer in i fokus. De sköter om allt detta och kommer även hantera alla inlägg, bilder m.m. som du lägger upp på din blogg.

Nackdelen med ett webbhotell är att det kostar pengar. Det finns olika bra webbhotell med som en privat bloggare behöver du knappt oroa dig över att du väljer ett riktigt dåligt alternativ. Detta gör att du kan sikta in dig på de billigaste webbhotellen så du får ner den totala kostnaden.

De flesta webbhotell fakturerar per årsbasis i förväg vilket kan göra kostnaden jobbig om du t.ex. är en student.

Om du vill komma igång på ett professionellt vis så ser de totala kostnaderna ut så här:
Domännamn: ca 100 kr
Webbhotell: från ca 400 kr

Vissa webbhotell har även startavgift så det kan bli dyrare första betalning än de återkommande. Men från ca 500 kr / år, eller ca 40 kronor per månad är inga problem att hitta för.

Om du har för avsikt att tjäna pengar (vilket faktiskt inte är så svårt) så kanske du kan satsa på ett webbhotell som har en väldigt liten första årskostnad. Både City Network och Crystone har kampanj på första året vilket gör att du kommer väldigt billigt undan. Dessutom är du inte bunden som kund så du skulle kunna byta webbhotell och säga upp avtalet när det gått nästan ett år.

Fördelen med denna metod är att du har ett år på dig att börja tjäna pengar för täcka kostnaderna. Det är förvisso inte gratis det första året, men City Network  tar t.ex. endast 120 kronor för första året + 99 kronor för domännamn. Det finns inga startavgifter eller några andra kostnader som tillkommer. Däremot är deras ordinarie priser 74 kronor per månad (vilket faktiskt är billigt det med).

Om det är viktigt för dig vad andra tycker om webbhotell så kan du läsa omdömen på http://webbhotellen.org/ och på så sätt kanske undvika de värsta webbhotellen.

Tidsåtgång

Det kan ta lite tid att komma igång, men vi pratar inte speciellt stor arbetsinsats utan lite väntetid.

Det första du behöver göra är att lista ut ett ledigt domännamn som du vill använda dig av. Webbhotellen kan hjälpa dig att kolla vad som är ledigt att registrera och vad som är upptaget.

Du kommer sedan bli tvungen att lägga en beställning på ett webbhotellskonto och domännamnet. Om du vill komma igång snabbt så är det kortbetalning som gäller för då kan du förhoppningsvis få alla kontouppgifter m.m. samma dag. Med en bankgiro betalning kanske det tar några dagar.

När du väl har ditt konto kommer du behöva installera WordPress vilket går ganska snabbt. Det finns två sätt att göra detta på där det lättaste är att använda sig av webbhotellets kontrollpanel och med några enkla klick få den biten gjord. Även om du skulle göra det manuellt (vilket jag rekommenderar) så tar det kanske 20 – 30 minuter att genomföra. Om intresse finns så kan jag skriva en guide om det.

Det som tar längst tid är att sätta sig in i WordPress och allt vad som finns att ta del av. Som tur behöver inte kunna så mycket för att komma igång och egentligen skulle du bara kunna skriva ditt första inlägg direkt. Att däremot lägga ner lite tid på att välja ut ett tema och installera lite praktiska tillägg för WordPress är ingen dum idé.

För en total nybörjare så skulle jag säga att du borde ha installerat WordPress på maximalt 1 timme. Då räknar jag även med tiden det tar att ladda ner ett ftp-program, ladda ner WordPress och sedan ladda upp det och installera det på webbhotellet. En guide krävs kanske för denna metod.

Att sätta sig in i WordPress och komma igång och blogga kan ta allt ifrån 10-15 minuter till väldigt många timmar. Allt beror på hur du vill att det ska va innan första inlägget publiceras. Men det är ingen dum idé att ta det en sak i sänder.

Om intresse finns kan jag lägga upp guider för hur du installerar WordPress på ett webbhotell och hur du tjänar pengar online på din blogg. Lämna en kommentar här i så fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *